Elképzelhető, hogy ismét brutális drágulás várható az informatikában. A folyamat még kora tavasszal indult, amikor a Hynix baklövése miatt elindultak a ram árak felfelé. Ez volt hosszú idő öta az első eset, hogy valami drágulni kezdett. Ezután most a kínai földrengés... Minden neves gyártó jelen van Kínában, gyártat is ott. Elsőként az Intel tett bejelentést, hogy 945, G31, G33 chipjeit drágítja. Ma pedig a PCB árak emeljedését prognosztizálták. A két hatás együttese révén, akár 20% is lehet az áremelkedés. Milyen alkatrészekre lesz ez kihatással? Alaplapok, vga kártyák, memória modulok.

Hogyan alalakulhat ki ekkora áremelkedés egy földrengés miatt? Úgy, hogy ha a kínai gyár csak 2%-ot emel egy bizonyos hardver elem árán, az a kamatos kamat elve miatt, mire magyarországra ér, akár 50% is lehet. Mivel egy alkatrész elég sok alkotóelemből épül fel, ezért ez a hatás némileg tompul. Azt viszont tény, ha már 2-3 komponens drágul, akkor a végtermék is sokkal többe fog kerülni.

Aki most vett gépet, vagy cserélt alkatrészt biztosan jól járt, valószínűleg nyár végéig csak drágulások várhatóak. Remélem nem a próféta szól belőlem és a várt emelések elmaradnak, legalábbis a főbb hardver elemek terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://hardver-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr67484236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása